Γιατί είναι σημαντικό να επιλέξεις μία καθετοποιημένη εταιρεία μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων;

22
Jun

Όλα τα πλεονεκτήματα μίας καθετοποιημένης εταιρείας μαρμάρου που πρέπει να γνωρίζεις.

Στη σύγχρονη και ιδιαίτερα απαιτητική αγορά, κάθε εταιρία αναζητά διαρκώς τρόπους να ισχυροποιήσει τη θέση της τόσο ανάμεσα στους ανταγωνιστές της όσο και στη συνείδηση του κοινού. Μία από τις διαθέσιμες ανταγωνιστικές στρατηγικές που εφαρμόζεται συχνά από διάφορους κλάδους είναι η «κάθετη ενοποίηση» ή πιο απλά, καθετοποίηση.

Καθετοποίηση: η λειτουργία της επιχείρησης σε περισσότερα από ένα
επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού που την καθιστά ικανή να διαχειρίζεται
διάφορες πλευρές της παραγωγής, της διανομής και της πώλησης προϊόντων.

Η καθετοποίηση δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης διαφόρων σταδίων παραγωγής και διάθεσης, με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων, τη μείωση του κόστους και τον καλύτερο ποιοτικό έλεγχο του παραγόμενου προϊόντος. Ενδεικτικό παράδειγμα καθετοποιημένης επέκτασης είναι η σουηδική εταιρία επίπλων ΙΚΕΑ, η οποία το 2015 προχώρησε στην αγορά 335.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης στη Ρουμανία, με στόχο την εξασφάλιση ξυλείας σε προσιτή τιμή. Ενώ το 2013 η γνωστή πλατφόρμα υπηρεσιών streaming NETFLIX, ξεκίνησε την παραγωγή δικού της πρωτότυπου περιεχομένου ενώ μέχρι τότε περιορίζονταν στη διανομή ταινιών και σειρών άλλων παραγωγών.

Η καθετοποίηση στη βιομηχανία του μαρμάρου & των φυσικών πετρωμάτων

Η καθετοποίηση γίνεται πιο εύκολη αντιληπτή στην περίπτωση των εταιριών μαρμάρου ή άλλων φυσικών πετρωμάτων. Μια καθετοποιημένη εταιρία μαρμάρου συμμετέχει σε όλα τα βήματα της παραγωγικής διαδικασίας του μαρμάρου: διαθέτει ιδιόκτητο λατομείο για την εξόρυξη όγκων, εργοστάσιο για την κοπή και την επεξεργασία πλακών, πλακιδίων και μωσαϊκών καθώς και δικό της δίκτυο διανομής. Με άλλα λόγια, έχει τη δυνατότητα να παρέχει όλα τα προϊόντα μαρμάρου σε κάθε μορφή και σε κάθε κατηγορία πελατών.

Ως ανταγωνιστική στρατηγική, η καθετοποίηση παρουσιάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα που μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμα για μία εταιρεία μαρμάρου & φυσικών πετρωμάτων με διάφορους τρόπους και κατ’ επέκταση και για κάθε προμηθευτή ή πελάτη που θα επιλέξει να συνεργαστεί μαζί της.

Πλεονεκτήματα μίας καθετοποιημένης εταιρείας μαρμάρου

1. Έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας και διασφάλιση μεγάλων αποθεμάτων

Σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης στρατηγικής είναι ο καλύτερος έλεγχος της εφοδιαστικής αλυσίδας, από το αρχικό στάδιο της εξόρυξης και επεξεργασίας του μαρμάρου μέχρι τη μεταφορά και τη διάθεση στον τελικό χρήστη.

Η καθετοποιημένη εταιρία μαρμάρου έχει τον απόλυτο έλεγχο του ιδιόκτητου λατομείου και τον προγραμματισμό όλης της παραγωγικής διαδικασίας. Με αυτό τον τρόπο, διασφαλίζει την παροχή του κατάλληλου υλικού στις απαραίτητες ποσότητες και στον επιθυμητό χρόνο.

Είναι γνωστό πως μία κατασκευαστική εταιρεία που υλοποιεί ένα έργο μεγάλης κλίμακας, απαιτεί σημαντικές ποσότητες συγκεκριμένου πετρώματος, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα ενιαίο αισθητικό και ποιοτικό αποτέλεσμα, τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα χρονοδιάγραμματα. Από την άλλη, κάποιος αρχιτέκτονας ή σχεδιαστής που υλοποιεί ένα έργο εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, είναι πιθανό να απαιτεί ιδιαίτερες & εξατομικευμένες επεξεργασίες, διαστάσεις, τεχνικές & αισθητικές προδιαγραφές προκειμένου να δημιουργήσει κάτι καινοτόμο που θα ικανοποιεί τις σχεδιαστικές του απαιτήσεις.

Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες πελατών μπορούν να βρουν τη λύση και να εμπιστευθούν με ασφάλεια μία καθετοποιημένη επιχείρηση μαρμάρου ώστε να εξασφαλίσουν την αδιάκοπτη παροχή μεγάλης ποσότητας υλικού ή συγκεκριμένης πρώτης ύλης που ανταποκρίνεται στις δικές τους εξατομικευμένες ανάγκες. Επιπλέον, σημειώνουμε πως ελαχιστοποιούνται οι ενδιάμεσοι προμηθευτές, μειώνοντας τα στάδια που χωρίζουν το υλικό από τον τελικό χρήστη και εξοικονομώντας σημαντικό μέρος του συνολικού χρόνου και κόστους.

2. Ποιοτικός έλεγχος και διασφάλιση ποιότητας σε όλα τα στάδια

Οι καθετοποιημένες εταιρίες έχουν καλύτερο έλεγχο σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής και μπορούν έτσι να διατηρήσουν υψηλά πρότυπα Ποιοτικού Ελέγχου για τους πελάτες τους.

Το μάρμαρο, ως πολύτιμη και φυσική πρώτη ύλη απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτική διαχείριση, καθώς η ποιότητά του συχνά συνδέεται – εκτός από τα τεχνικά και πετρογραφικά του χαρακτηριστικά – και με τα επιφανειακά του χαρακτηριστικά. Δεν είναι σπάνιο διαφορετικές εταιρίες μαρμάρου να χρησιμοποιούν διαφορετικά πρότυπα ποιότητας και ελέγχου που δε συμβαδίζουν πάντα μεταξύ τους, με αποτέλεσμα η αγορά του ίδιου υλικού από διαφορετικούς προμηθευτές να μην εξασφαλίζει το ίδιο αποτέλεσμα. Είναι πολύ σημαντικό για μία κατασκευαστική εταιρεία ή για έναν αρχιτέκτονα ή σχεδιαστή που αναζητά για π.χ. πλάκες ή πλακίδια σε συγκεκριμένες ποσότητες, επεξεργασίες, διαστάσεις και διαλογές, να λάβει εγγυημένα αυτό ακριβώς που θα ζητήσει!

Ειδικά για μια επιχείρηση μαρμάρου, είναι απαραίτητο να διαθέτει οργανωμένο σύστημα ποιοτικού ελέγχου που καλύπτει όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, μεγιστοποιώντας την αντικειμενικότητα του ποιοτικού ελέγχου. Στη Stone Group International – καθετοποιημένος όμιλος εταιριών επεξεργασίας μαρμάρου – συμπεριλαμβάνουμε στο δυναμικό μας τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας με σκοπό την εγγυημένη ποιότητα, ποσότητα και επεξεργασία της πρώτης ύλης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη.

Με τον Geoffrey, τον πρώτο αυτόματο διαλογέα πλακιδίων μαρμάρου στον κόσμο, χρησιμοποιούμε Τεχνητή Νοημοσύνη και τεχνικές Μηχανικής Μάθησης, μειώνουμε τα ανθρώπινα λάθη και διασφαλίζουμε τον σωστό έλεγχο και την αυστηρή κατηγοριοποίηση σε συγκεκριμένους τύπους πλακιδίων. Επεκτείνοντας τις δυνατότητες του ποιοτικού ελέγχου και των προτύπων ποιότητας, με την εφαρμογή «What’s in the box» ο πελάτης μας θα έχει τη δυνατότητα να σκανάρει το QR code της συσκευασίας πλακιδίων που τον ενδιαφέρει και να λάβει άμεσα στο κινητό του πληροφορίες σχετικά με το υλικό και τα πλακίδια, μαζί με φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης των προϊόντων που περιέχονται στη συγκεκριμένη συσκευασία. Έτσι θα μπορεί να είναι σίγουρος ότι η παραγγελία που έχει πραγματοποιήσει είναι αυτή που έχει παραλάβει.

3. Υπηρεσίες ειδικής παραγγελίας (custom-made) και ολοκληρωμένες λύσεις

Πόσο πιθανό είναι να παραχθεί ό,τι ακριβώς ζητήσει ο πελάτης από μία εταιρεία μαρμάρου και φυσικών πετρωμάτων; Να επιλεγεί συγκεκριμένος όγκος μαρμάρου από το λατομείο, να γίνει όποια επεξεργασία ζητηθεί και σε οποιαδήποτε διάσταση; Να υλοποιηθεί με ευκολία κι επιτυχία το πιο περίπλοκο κι απαιτητικό έργο;

Είναι αλήθεια, πως περίπλοκα κι απαιτητικά έργα μπορούν να υλοποιηθούν ευκολότερα υπό την εποπτεία μίας καθετοποιημένης επιχείρησης φυσικών πετρωμάτων, καθώς διαθέτουν εξειδικευμένα τμήματα όπως αυτά των πωλήσεων, έργων, παραγωγής, Dry Lay, logistics κλπ.

Επιπλέον της παροχής custom made λύσεων, χαρακτηριστικό των εταιριών που αξιοποιούν τη στρατηγική της καθετοποίησης είναι και η δυνατότητα παροχής ολοκληρωμένων λύσεων που ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε πελάτη και αναβαθμίζουν σημαντικά την αγοραστική του εμπειρία. Ένα τμήμα πωλήσεων μπορεί για π.χ. να συμβουλέψει τον πελάτη για το κατάλληλο υλικό, ένα τμήμα έργου να συμβάλει στην υλοποίηση του έργου με στοχευμένες προτάσεις, το τμήμα dry lay & ποιοτικού ελέγχου να εγγυηθεί για την ποιότητα και την εφαρμογή των πλακιδίων, το τμήμα logistics να εγγυηθεί για την ασφαλή συσκευασία και μεταφορά κ.ο.θ.

4. Τεχνολογικές δυνατότητες και καινοτομία

Σημαντικό πλεονέκτημα μιας καθετοποιημένης εταιρίας είναι η αυξημένη καταλληλότητά της για εφαρμογές καινοτομίας, καθώς περιλαμβάνει πολλές δραστηριότητες παραγωγής και διανομής στις οποίες μπορεί να συμβεί η επιθυμητή ΄΄αλλαγή΄΄ προς το καλύτερο. Συντονισμένοι τομείς με κοινό στόχο όπως το τμήμα marketing, το logistics και το τμήμα παραγωγής, μπορούν να αναπτύξουν και να ενσωματώσουν καινοτόμες λύσεις από κοινού, δομώντας ένα αποτελεσματικό, ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στη Stone Group International αποτελεί η συνεργασία μεταξύ των διαφόρων τμημάτων μας, όπως marketing, πωλήσεων, R&D, logistics και παραγωγής που μας οδήγησε στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός καινοτόμου συστήματος για την αυτόματη και αντικειμενική διαλογή πλακιδίων.

5. Καλύτερος και πιο αποτελεσματικός συντονισμός

Η ιδιαιτερότητα της φύσης του μαρμάρου ως πρώτη ύλη και η ποικιλομορφία στην οποία μπορούμε να το συναντήσουμε, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη μίας ενιαίας και συντονισμένης διαχείρισης του πετρώματος από την εξόρυξη και την επεξεργασία μέχρι τη συσκευασία και την τελική διανομή στο χρήστη.

Ιδιαίτερα σε projects τα οποία είναι απαιτητικά ή μεγάλης κλίμακας, ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να διασφαλιστεί με επιτυχία από μια καθετοποιημένη εταιρία μαρμάρου. Καθυστερήσεις και εμπόδια που οφείλονται σε επιμέρους προμηθευτές και μεσάζοντες εξαλείφονται, ενώ αλλαγές της τελευταίας στιγμής μπορούν εύκολα να καλυφθούν μέσα από την επικοινωνία του πελάτη με μία μόνο επιχείρηση που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας όλη τη διαδικασία της εξασφαλισμένης παροχής πρώτης ύλης με εγγυημένα αποτελέσματα υψηλής ποιότητας.

6. Κόστος διαχείρισης και οικονομίες κλίμακας

Η καθετοποιημένη εταιρία επεξεργασίας μαρμάρου, έχοντας στα χέρια της όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, μειώνει ή και ελαχιστοποιεί ολοκληρωτικά τους μεσάζοντες και τους ενδιάμεσους προμηθευτές. Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο διασφαλίζει τη συνεχή και χωρίς καθυστερήσεις παροχή του προϊόντος, αλλά έχει επιπλέον και τη δυνατότητα να εξαλείφει το κόστος αγοράς, πώλησης, μεταπώλησης και διαχείρισης. Όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό, η ελαχιστοποίηση του κόστους από την απουσία μεσαζόντων μετακυλίεται στη συνέχεια στον πελάτη, ο οποίος ωφελείται άμεσα από τα πλεονεκτήματα της καθετοποιημένης επιχείρησης.

Επιπλέον, οι οικονομίες κλίμακας (η αύξηση δηλαδή της παραγωγής συνοδευόμενη από μείωση της τελικής τιμής) βρίσκουν αντιπροσωπευτική εφαρμογή στις καθετοποιημένες εταιρίες, καθώς αποφεύγονται κόστη logistics και διαχείρισης που προέρχονται από κάθε ενδιάμεσο προμηθευτή. Λαμβάνοντας επίσης υπόψη την ενιαία δύναμη του τμήματος πωλήσεων, το ενιαίο πλάνο μάρκετινγκ και προώθησης, και την ενιαία έρευνα αγοράς των καθετοποιημένων επιχειρήσεων σε αντίθεση με μη καθετοποιημένες οι οποίες καλούνται να επενδύουν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες ξεχωριστά, γίνεται ολοφάνερο πως οι επιμέρους ελαχιστοποιήσεις του κόστους που μπορεί να πετύχει μια τέτοια εταιρία ωφελούν τον τελικό πελάτη που αποκομίζει μείωση της τελικής τιμής του προϊόντος που επιθυμεί.

7. Ενιαίο & εξατομικευμένο πλάνο marketing

Οφείλουμε να παραδεχθούμε πως λίγες είναι οι εταιρείες στον κλάδο του μαρμάρου & φυσικών πετρωμάτων που διαθέτουν οργανωμένο τμήμα μάρκετινγκ. Η συνολική εικόνα μίας εταιρείας προς τα έξω, το branding της, το τι επικοινωνεί στο κοινό που την ενδιαφέρει, η λεπτομερής έρευνα για τις ανάγκες των πελατών της, αλλά και όλες οι ενέργειες για την ικανοποίησή τους, είναι μερικές μόνο από τις εργασίες που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από ένα τμήμα μάρκετινγκ.

Στην Stone Group International πιστεύουμε πως το μάρκετινγκ δεν αφορά μόνο εμάς ως εταιρεία, αλλά αφορά ακόμη περισσότερο τους πελάτες μας. Πιστεύουμε στην αμοιβαία ανάπτυξη και με τη δημιουργία κατάλληλων εργαλείων που προσδίδουν επιπλέον αξία και όφελος στις συνεργασίες μας, υποστηρίζουμε τους επιλεγμένους πελάτες μας σε όλα τα στάδια διάθεσης των τελικών μας προϊόντων. Αναλύοντας τις ανάγκες του κάθε πελάτη ξεχωριστά, προσφέρουμε τη δυνατότητα υποστήριξης με σύγχρονα εργαλεία του μάρκετινγκ, όπως Virtual Reality Glasses, ειδικούς προϊοντικούς καταλόγους, προσαρμοσμένες ειδικές συσκευασίες, δειγματολόγια, φωτογραφικό υλικό, ολοκληρωμένες προτάσεις παρουσίασης υλικών, με τη χρήση των τελευταίων τεχνολογιών, καθώς και υποστήριξη στη διαμόρφωση των showrooms.

Στη Stone Group International επενδύοντας σημαντικά στην καθετοποίηση της παραγωγής, της επεξεργασίας, της τυποποίησης και της εμπορίας προϊόντων μαρμάρου, στοχεύουμε στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων στον πελάτη και στην αναβάθμιση της αγοραστικής του εμπειρίας. Ο εξειδικευμένος και καινοτόμος μηχανολογικός μας εξοπλισμός, οι σύγχρονες εγκαταστάσεις, το καταρτισμένο προσωπικό και η υψηλή τεχνογνωσία, μαζί με την καθοδήγηση από τα επιμέρους τμήματα (marketing, έρευνας αγοράς, πωλήσεων) συμβάλουν στη διασφάλιση της καλύτερης ποιότητας προϊόντος με τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα, ώστε ο τελικός χρήστης να απολαμβάνει όλες τις υπηρεσίες μας στην καλύτερη εκδοχή τους.

Διαθέτοντας 10 λατομεία, 5 εργοστάσια, 650 εργαζόμενους και άρτια στελεχωμένα τμήματα στο δυναμικό της, στη Stone Group International είμαστε σε θέση να διασφαλίσουμε την προσφορά άριστης ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών σε κάθε πελάτη.

Μαζί μπορούμε να βρούμε την ιδανική λύση για το δικό σας έργο.

Related Posts
Discover our latest blogs and find useful and interesting information, like marble trends, tips, applications, and inspiring ideas.