Αρχιτεκτονικές προτάσεις σύγχρονου σχεδιασμού: Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά το μάρμαρο σε ένα μπάνιο.

29
Nov

Ειδικές περιπτώσεις & Χρήσιμες αρχιτεκτονικές συμβουλές για τη χρήση του μαρμάρου σε ένα μπάνιο

Ως διαχρονικό υλικό, το μάρμαρο πάντα αποτελούσε μία εξαιρετική επιλογή για ένα μπάνιο, από την εποχή των ρωμαϊκών δημόσιων λουτρών. Αυτό το υπέροχο πέτρωμα με τις πολλαπλές δυνατότητες, καταφέρνει και προσφέρει μία αίσθηση πολυτέλειας και κομψότητας σε κάθε χώρο.

Όσον αφορά στο σχεδιασμό του μπάνιου και συνολικά στη γενικότερη διαμόρφωση, συμπεριλαμβανομένων των ειδών υγιεινής και των αξεσουάρ που θα χρησιμοποιηθούν, η συνολική αισθητική μπορεί να έχει από μίνιμαλ έως και κλασσικό αποτέλεσμα.  Λόγω της μοναδικότητας του κάθε κομματιού, το αποτέλεσμα είναι μοναδικό και πολύ εντυπωσιακό.

Το μάρμαρο διατίθεται σε μία μεγάλη γκάμα χρωμάτων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για συναρπαστικές επιλογές σε μία μεγάλη ποικιλία διακοσμητικών εφαρμογών. Επίσης, η ποικιλία των διαστάσεων από μεγάλα πλακίδια έως και διάφορα σχέδια και διαστάσεις ψηφίδων, επιτρέπουν τη δημιουργία ατελείωτων συνδυασμών χρώματος, σχήματος και συνδυασμού διαστάσεων.

Χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση του μαρμάρου σε έργα μπάνιου

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη χρήση του μαρμάρου σε ένα μπάνιο. Ο τρόπος που θα επιλέξει ένας αρχιτέκτονας, διακοσμητής ή κατασκευαστής να χρησιμοποιήσει το φυσικό αυτό υλικό, εξαρτάται κυρίως από το ύφος που επιθυμεί να ακολουθήσει. Κατά καιρούς μας ζητήθηκε να δώσουμε λύση σε διάφορα εμπορικά και οικιακά έργα μπάνιου. Λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των συνεργατών μας, αλλά και τις τάσεις του σύγχρονου σχεδιασμού,  καταγράψαμε παρακάτω κάποιες πρακτικές συμβουλές που πιστεύουμε πως θα φανούν χρήσιμες στους υπεύθυνους που υλοποιούν έργα μπάνιου.

  1. Χρήση μαρμάρου σε ‘’μικρό’’ χώρο μπάνιου

Το μάρμαρο στο μπάνιο προσφέρει ένα ολοκληρωμένο, ενιαίο αποτέλεσμα ακόμη και σε μικρούς χώρους. Μη διστάσετε να επιλέξετε μία σκουρότερη εκδοχή για το δάπεδο. Θα αναδείξει τους τοίχους και ο μικρός χώρος του μπάνιου θα αποκτήσει χαρακτήρα.

  1. Χρήση μαρμάρου σε ‘’μεγάλο’’ χώρο μπάνιου

Σε ένα μεγαλύτερο κύριο μπάνιο, προτείνουμε να επιλέξετε διαφορετικές διαστάσεις πλακιδίων μαρμάρου για το δάπεδο και τους τοίχους. Η διαφοροποίηση στις διαστάσεις προσφέρει μία ενδιαφέρουσα ροή και κίνηση στον χώρο. Επιπλέον, ο συνδυασμός των πλακιδίων μαρμάρου με αντίθετο χρώμα σε έντονα στοιχεία του χώρου όπως μία εσοχή, ένα δοκάρι ή μία κολώνα θα αναδείξουν τα νερά του μαρμάρου, θα τα τονίσουν και έτσι θα δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Σε ένα μεγαλύτερο κύριο μπάνιο, προτείνουμε να επιλέξετε διαφορετικές διαστάσεις πλακιδίων μαρμάρου για το δάπεδο και τους τοίχους. Η διαφοροποίηση στις διαστάσεις προσφέρει μία ενδιαφέρουσα ροή και κίνηση στον χώρο. Επιπλέον, ο συνδυασμός των πλακιδίων μαρμάρου με αντίθετο χρώμα σε έντονα στοιχεία του χώρου όπως μία εσοχή, ένα δοκάρι ή μία κολώνα θα αναδείξουν τα νερά του μαρμάρου, θα τα τονίσουν και έτσι θα δημιουργήσετε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress
  1. Μονοχρωμία μαρμάρου σε χώρο μπάνιου

Μία μονοχρωματική επιλογή μαρμάρου θα έδινε ένα τέλειο αποτέλεσμα, ειδικά σε συνδυασμό με όμορφα διακοσμητικά στοιχεία που θα σπάσουν τη μονοτονία: επιλέξτε ένα ιδιαίτερο φωτιστικό, ένα κάθισμα ή κορνίζες με θέματα σε αρμονία ή σε αντίθεση με τον χώρο.  Με αυτόν τον τρόπο, ο χώρος αποκτά αμέσως προσωπικότητα και υψηλή αισθητική.

  1. Λευκά μάρμαρα σε μπάνιο

Εναλλακτικά, ένα μπάνιο από γυαλιστερά λευκά μάρμαρα θα ζωντανέψει με έναν ενδιαφέροντα τοίχο σε έντονο χρώμα, όπως σε ανθρακί ή ακόμη και σε μαύρο. Παράλληλα, διατηρείται το μονοχρωματικό θέμα.

  1. Σκούρα μάρμαρα σε μπάνιο

Επιπλέον, οι υπέροχες λεπτομέρειες ενός μαρμάρου με σκούρα νερά θα αναδειχθούν εντυπωσιακά με μία απλή προσέγγιση όπως είναι οι πλήρως εντοιχισμένες μπαταρίες και η απλή επιφάνεια του νιπτήρα. Τα νερά θα αποτελέσουν το σημείο ενδιαφέροντος του μπάνιου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η διαχρονικά όμορφη ζεστή ατμόσφαιρα, που προσφέρει το ξύλο σε αρμονική συνύπαρξη ή σε έντονη αντίθεση, αποτελεί μία προστιθέμενη αξία στον χώρο του μπάνιου, δημιουργώντας έναν εξαιρετικό, σοφιστικέ συνδυασμό.

! Tip: για ένα ακόμη πιο εκκεντρικό και πολυτελές αποτέλεσμα, συνδυάστε το μάρμαρο με χρυσά στοιχεία και καθρέφτη σε έπιπλα και αξεσουάρ καθώς και με πλούσια φωτιστικά.

  1. Συνδυασμός χρωμάτων, διαστάσεων και σχημάτων μαρμάρου σε μπάνιο

Μία δραστική προσέγγιση θα ήταν ο συνδυασμός σχημάτων, διαστάσεων και χρωμάτων με τα νερά του μαρμάρου που θα επιλέξετε.

  1. Εξάγωνα μαρμάρινα πλακίδια

Τα εξάγωνα πλακίδια δημιουργούν όμορφα μοτίβα στις επιφάνειες που τοποθετούνται. Συνδυάστε τα με μέταλλο, πέτρα και γυαλί για ένα αρμονικό και διαχρονικό αποτέλεσμα.

  1. Μεγάλες επιφάνειες μαρμάρου σε μπάνιο

Συχνά μεγάλες επιφάνειες μαρμάρου χρησιμοποιούνται για τον νιπτήρα, για την μπανιέρα ή την ντουζιέρα. Προτείνουμε να τα συνδυάσετε με μεγάλα πλακίδια μαρμάρου για το δάπεδο και τους τοίχους, προκειμένου να δώσετε  έτσι ένα λιτό και κομψό αποτέλεσμα. Σε αυτόν τον χώρο, θα μπορούσε να προστεθεί χρώμα με χάλκινες μπαταρίες νιπτήρα και λουτρού και να δοθεί με αυτόν τον τρόπο ένα σύγχρονο αισθητικό αποτέλεσμα.

Tip: Για εναλλακτικό σύγχρονο αισθητικό αποτέλεσμα, χρησιμοποιήστε μεγάλα πλακίδια μαρμάρου με νερά που αναδεικνύουν τη φυσική ομορφιά του υλικού και δημιουργούν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

Γνωρίστε τις μεθόδους τοποθέτηση μαρμάρων με βένες. Διαβάστε οδηγίες με φωτογραφίες.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Χρήση μαρμάρου στην περίπτωση ανακαίνισης ενός μπάνιου

Σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να ανακαινίσετε ολικά ένα μπάνιο για να δημιουργήσετε μία νέα αισθητική, εάν ‘’τεχνικά’’ όλα δουλεύουν σωστά. Σ’ αυτή την περίπτωση προτείνουμε να αναβαθμίσετε το έργο σας, απλά αλλάζοντας το δάπεδο, τους τοίχους της ντουζιέρας και τον πάγκο του νιπτήρα προσθέτοντας μάρμαρο και επιτυγχάνοντας μία διαχρονική αισθητική

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο μάρμαρο για μπάνιο

Για να αποφασίσετε το κατάλληλο μάρμαρο για το μπάνιο σας, σίγουρα θα πρέπει να λάβετε υπόψη και τους ακόλουθους παράγοντες, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και θα πρέπει να τους γνωρίζετε εξαρχής: τις τεχνικές προδιαγραφές του υλικού, αλλά και τις επεξεργασίες που μπορούν να εφαρμοστούν στην επιφάνειά του, προκειμένου να σας δώσουν το κατάλληλο αισθητικό και τεχνικό αποτέλεσμα.

Χρήση και συντήρηση μαρμάρου στο μπάνιο

Η συχνότητα της χρήσης, η σωστή χρήση του μπάνιου, ο κατάλληλος καθαρισμός και η συντήρησή του επηρεάζουν άμεσα τη διάρκεια ζωής των μαρμάρινων δαπέδων και τοίχων σας. Επιπλέον, η τοποθέτηση είναι παράγοντας-κλειδί για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα με διάρκεια ζωής. Γι΄αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξετε το κατάλληλο συνεργείο που θα επιμεληθεί τη σωστή τοποθέτηση.

Όσον αφορά στην χρήση και τη συντήρηση ρουτίνας, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο γυάλισμα του μαρμάρου, εξασφαλίζοντας ότι η επιλογή σας είναι λιγότερο γυαλιστερή για να αποφευχθούν οι ολισθηρές επιφάνειες. Επίσης, οι μαρμάρινες επιφάνειες συνίσταται να αδιαβροχοποιούνται και να καθαρίζονται συχνά για την αποφυγή λεκέδων, προβλημάτων υγρασίας ή χαρακιών.

Το μαρμάρινο δάπεδο του μπάνιου χρειάζεται καθάρισμα όπως κάθε κεραμικό δάπεδο.  Τα δυνατά καθαριστικά θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά αυτά με όξινη βάση καθώς θα μπορούσαν να χαράξουν ή να καταστρέψουν την αδιαβροχοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, το μάρμαρο είναι κατάλληλο υλικό για πολλά στυλ διακόσμησης, από το σύγχρονο στο παραδοσιακό και από το μοντέρνο στο κλασικό. Αποφασίζοντας για το ύφος του μπάνιου και μελετώντας το σχεδιασμό του, μην φοβηθείτε να αναμείξετε σχήματα, μοτίβα και διαστάσεις για να υλοποιήσετε το όραμα σας και να τα συνδυάσετε με τα κατάλληλα διακοσμητικά στοιχεία, όπως είναι τα χρώματα τοίχων, η ταπετσαρία, τα εντυπωσιακά φωτιστικά και τα μικρά έπιπλα. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι καταλήγετε στην κατάλληλη επεξεργασία για την περίπτωση που έχετε, όπως και ότι γνωρίζετε τη συντήρηση που απαιτείται ώστε να έχετε ένα όμορφο αποτέλεσμα που θα διαρκέσει. Οι επιλογές είναι πολλές και η διαχρονική κομψότητα του μπάνιου σας εξαρτάται από τον κατάλληλο σχεδιασμό βασισμένο στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της χρήσης του χώρου, τη σωστή τοποθέτηση και τη σωστή χρήση και συντήρηση.

Στη Stone Group International διαθέτουμε μία ευρεία γκάμα λευκών και έγχρωμων μαρμάρων, πλακών, πλακιδίων και μωσαϊκών που είναι κατάλληλα για χρήση μπάνιου. Επιπλέον, μία ομάδα από ειδικευμένο προσωπικό, με βαθιά γνώση για το υλικό και τις σύγχρονες ανάγκες των έργων, μπορεί να σας καθοδηγήσει και να σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο μάρμαρο για το έργο σας.

Related Posts
Discover our latest blogs and find useful and interesting information, like marble trends, tips, applications, and inspiring ideas.
Οι βένες στο μάρμαρο και η τέχνη να τις συνδυάζεις! Πώς να επιτύχετε ένα ομοιόμορφο και πολυτελές αποτέλεσμα
Vein matching: o ρόλος των μαρμάρινων βενών στο μοντέρνο design για το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα Στον συναρπαστικό χώρο της εσωτερικής διακόσμησης και της αρχιτεκτονικής, η… Read More