Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τo book-match μαρμάρων

24
Feb


Ο ορισμός, οι εφαρμογές και οι διακοσμητικές λύσεις με book-matched μαρμάρινες πλάκες

Ελάχιστα είναι τα φυσικά υλικά που παρουσιάζουν αντοχή και ανθεκτικότητα στον χρόνο ενώ παράλληλα διατηρούν μία αδιαμφισβήτητη αντικειμενική ομορφιά. Ένα τέτοιο υλικό είναι και το μάρμαρο το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε ιδανική λύση για projects όπου η αίσθηση πολυτέλειας είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τα σχέδια και τα νερά που υπάρχουν στην επιφάνεια των μαρμάρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ποικίλους τρόπους και ανάλογα με την επεξεργασία, την τεχνική και τον τρόπο της τοποθέτησής τους, δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα, ξεφεύγοντας από την κλασική και παραδοσιακή εικόνα που είχαμε για το μάρμαρο.

Μία πολύ διαδεδομένη τεχνική τοποθέτησης και παρουσίασης μαρμάρων είναι αυτή του ‘’ανοιχτού βιβλίου’΄ ή αλλιώς ‘’book-match’’. Τι ακριβώς όμως είναι η συγκεκριμένη τεχνική; Ποια μάρμαρα θεωρούνται κατάλληλα για να γίνουν book-match και σε ποιες εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν; Παρακάτω παρουσιάζονται όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το book-match μαρμάρων.

Τι είναι η παρουσίαση μαρμάρων book-match;

Ο όρος Book-match (ανοιχτό βιβλίο) χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στον κλάδο του μαρμάρου, ενώ είναι επιπλέον γνωστός και στον κόσμο των αρχιτεκτόνων, των διακοσμητών και των κατασκευαστών έργων.

Ως book-match θεωρείται η τεχνική αντιστοίχισης δύο ή τεσσάρων μαρμάρινων επιφανειών, κατά την οποία οι γειτονικές επιφάνειες αντικατοπτρίζουν η μία την άλλη, δημιουργώντας την αίσθηση ενός ανοικτού βιβλίου. Τα σχέδια και οι βένες που διατηρεί η κάθε επιφάνεια μαρμάρου ενώνονται μεταξύ τους και δίνουν την εντύπωση μίας ενιαίας πλάκας.

Book match εφαρμογή σε μπάνιο, με μάρμαρο Pirgon Delta

Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των book-matched μαρμάρων;

Όλα ξεκινούν από την κοπή των όγκων σε συμμετρικές πλάκες. Έπειτα, οι πλάκες αριθμούνται και τοποθετούνται έτοιμες να επεξεργαστούν με την τεχνική που έχει επιλεχθεί από τους αρχιτέκτονες, τους διακοσμητές ή τους υπεύθυνους για το εκάστοτε project.

Αυτό που γίνεται ουσιαστικά στην τεχνική αυτή, είναι πως η πρώτη πλάκα γυαλίζεται στη μία πλευρά της και η αμέσως επόμενη πλάκα γυαλίζεται στην ακριβώς πίσω πλευρά της. Μετά την επεξεργασία τους, οι πλάκες αποθηκεύονται σε σειρά και τοποθετούνται αντικρυστά.

Όταν οι πλάκες που συνθέτουν το ‘’βιβλίο’’ τοποθετηθούν η μία δίπλα στην άλλη, ανοίγουν, δημιουργώντας ένα ενιαίο συνολικό αποτέλεσμα συμπληρωματικών μοτίβων μεταξύ τους.

Είναι σημαντικό ωστόσο να αναφέρουμε πως οι βένες και τα σχέδια των πλακών, θα πρέπει να ενώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνουν πραγματικά την αίσθηση της συνέχειας. Η τοποθέτηση των πλακών είναι ιδιαίτερα ακριβής και γι’ αυτό το λόγο συνιστάται να γίνεται από ειδικούς. Εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό πως ακόμη και μια μικρή ασυνέχεια μεταξύ των πλακών, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο project και στην εικόνα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

Ποια μάρμαρα είναι κατάλληλα για την book-matching παρουσίαση μαρμάρων;

Tα μάρμαρα από φυσικής απόψεως δημιουργούνται από διάφορα ανόργανα άλατα οξείδια του σιδήρου που εμφανίζονται ως σπόροι ή στρώματα στο μάρμαρο. Αυτές οι διεργασίες είναι που προσφέρουν τους μοναδικούς σχηματισμούς στις πλάκες.

Αυτοί οι μοναδικοί σχηματισμοί των μαρμάρων μπορούμε να πούμε πως διαφέρουν κυρίως ως προς τους εξής τρεις παράγοντες:

1. Το χρώμα του φόντου (λευκό, σκούρο, πολύχρωμο, κλπ)
2. Τον σχηματισμό των βενών (παράλληλες, διαγώνιες και λοιπές κατευθύνσεις) 3. Το είδος του μοτίβου (πλούσιο, αρμονικό , λιτό κλπ).

Η επιλογή της εφαρμογής book-match μαρμάρων σε ένα χώρο έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ‘’μοναδικού’’ αισθητικού αποτελέσματος. Αυτός είναι και ο λόγος που για την συγκεκριμένη τεχνική θεωρούνται κατάλληλα τα μάρμαρα εκείνα που χαρακτηρίζονται από βένες και μοτίβα στην επιφάνειά τους. Οι κατευθύνσεις των βενών, η ομοιομορφία, η δυναμική ή η καλαισθησία γενικότερα του μοτίβου μπορούν να εμπνεύσουν τους αρχιτέκτονες, τους διακοσμητές ή τους υπεύθυνους έργων και να δημιουργήσουν διαφορετικούς συνδυασμούς. Είναι εντυπωσιακό πώς η διαφορετική τοποθέτηση των ίδιων πλακών που έχουν επιλεχθεί για τη συγκεκριμένη τεχνική, μπορεί να δώσει διαφορετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε πόσο διαφορετικό είναι το αποτέλεσμα book-match όταν οι ίδιες πλάκες τοποθετηθούν με διαφορετικό τρόπο.

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Επομένως, οι όμορφες βένες και τα μοτίβα που εμφανίζει το κάθε μάρμαρο στο φόντο του κι όχι απαραίτητα τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι αυτά που καθορίζουν τη χρήση του σε παρουσίαση ‘‘ανοιχτού βιβλίου’’. Αυτός είναι και ο λόγος που μάρμαρα με ομοιόμορφο χρωματικά φόντο και αδιαμφισβήτητη ομορφιά και ποιότητα, δεν προτείνονται για χρήση ανοιχτού βιβλίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ελληνικού λευκού μαρμάρου της Θάσου. Παρά την ομορφιά, την έντονη εμπορικότητα και τις αναρίθμητες εφαρμογές του, η απουσία βενών και μοτίβων στο κατάλευκο φόντο του, δεν το καθιστά κατάλληλο για χρήση ως ανοιχτό βιβλίο.

Πού μπορούν να εφαρμοστούν τα book matched μάρμαρα και ποιες διακοσμητικές λύσεις μπορούν να προσφέρουν;

Το μάρμαρο είναι ένας μαγευτικός λίθος που μπορεί να δώσει την αίσθηση της πολυτέλειας σε οποιοδήποτε χώρο τοποθετηθεί. Tο τελικό αποτέλεσμα με την χρήση της τεχνικής book-match είναι αδιαμφησβήτητα εντυπωσιακό.

Παραδοσιακά αρχιτέκτονες και διακοσμητές εσωτερικού χώρου τοποθετούσαν τις πλάκες σε μεγάλες επιφάνειες και χώρους όπου θα παρουσιάζονταν σε πλήρη έκταση το ‘’έργο’’. Ενδεικτικοί χώροι στους οποίους εμφανίζονται στις μέρες μας οι περισσότερες book-match εφαρμογές είναι τα lobby ξενοδοχείων, εταιρειών, εστιατορίων και κτιρίων εμπορικής χρήσης γενικότερα.

Τα τελευταία χρόνια όμως, η σύγχρονη προσέγγιση στην εσωτερική διακόσμηση θέλει εφαρμογές των book-match μαρμάρων και σε πιο μικρούς εσωτερικούς χώρους. Ο αριθμός των εφαρμογών book-match μαρμάρων σε εσωτερικούς χώρους αυξάνεται συνεχώς, καθώς το μάρμαρο πλέον λειτουργεί ως το απόλυτο φυσικό έργο τέχνης. Γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε διαρκώς νέες εφαρμογές σε εσωτερικούς χώρους όπως επένδυση σε τοίχους σπιτιών και πατώματα (π.χ. καθιστικά, κουζίνες, κρεβατοκάμαρες, μπάνια).

Τέτοιες εφαρμογές είναι που προσφέρουν μια νέα και μοντέρνα προσέγγιση στην σύγχρονη αρχιτεκτονική και στην εσωτερική και εξωτερική διακόσμηση.

Στις παρακάτω φωτογραφίες μπορείτε να δείτε book-match εφαρμογές σε εσωτερικό χώρο.

Στην Stone Group International μπορούμε – σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις του project σας – να διαλέξουμε μαζί τις μαρμάρινες πλάκες, να σας προτείνουμε την κατάλληλη επεξεργασία τους, και να σας συμβουλέψουμε για τον τρόπο τοποθέτησή τους.

Book-match εφαρμογή σε κρεβατοκάμαρα, με μάρμαρο Veria Green
Book-match εφαρμογή σε κρεβατοκάμαρα, με μάρμαρο Veria Green
Related Posts
Discover our latest blogs and find useful and interesting information, like marble trends, tips, applications, and inspiring ideas.