Μάρμαρο και Γρανίτης: Ανακαλύψτε τις διαφορές, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μεταξύ των δύο φυσικών πετρωμάτων

25
Jul

Μάρμαρο ή γρανίτης? Ποιο είναι πιο κατάλληλο υλικό για πάγκο κουζίνας, δάπεδο και μπάνιο;

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε αφορά το δίλημμα “Μάρμαρο ή Γρανίτης;”. Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές τους και ποιο ταιριάζει καλύτερα σε κάθε έργο;

Μία σύντομη απάντηση είναι πως τόσο το μάρμαρο, όσο και ο γρανίτης, ως πολύτιμα φυσικά πετρώματα έχουν ιδιαίτερη αισθητική αξία και πολλά κατασκευαστικά πλεονεκτήματα που τα καθιστούν αξιόπιστα και εξαιρετικά αγαπητά σε κατασκευαστές, αρχιτέκτονες και διακοσμητές. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα χαρακτηριστικά τους για να δώσουμε τη δική μας απάντηση στo δίλημμα “μάρμαρο ή γρανίτης;”.

Τι είναι το μάρμαρο, τι είναι ο γρανίτης και πως διαμορφώνονται;

Τόσο το μάρμαρο, όσο και ο γρανίτης, προέρχονται αμφότερα από φυσικές διεργασίες που συντελούνται βαθιά στο φλοιό της γης.

Τι είναι ο γρανίτης και πως διαμορφώνεται;

Ο γρανίτης είναι ένα ανοιχτόχρωμο πυριγενές πέτρωμα με αρκετά μεγάλους κόκκους που είναι ορατοί με γυμνό μάτι. Διαμορφώνεται από την αργή κρυστάλλωση του μάγματος κάτω από την επιφάνεια της γης και αποτελείται κυρίως από χαλαζία και άστριο, με μικρές ποσότητες μαρμαρυγίας και άλλων ορυκτών. Προτιμάται πολύ συχνά από διακοσμητές και αρχιτέκτονες επειδή είναι ένα όμορφο, ανθεκτικό υλικό που αντέχει στο χρόνο.

Λατομείο λευκού μαρμάρου Pirgon, στη Βόρεια Ελλάδα, της Stone Group International
Λατομείο λευκού μαρμάρου Pirgon, στη Β. Ελλάδα, της Stone Group International

Τι είναι το μάρμαρο και πως διαμορφώνεται;

Το μάρμαρο από την άλλη είναι μεταμορφωμένο πέτρωμα που σχηματίζεται όταν ο ασβεστόλιθος υπόκειται σε συνθήκες έντονης πίεσης και υψηλής θερμοκρασίας. Ο ασβεστίτης που περιέχεται στον ασβεστόλιθο κατά τη διαδικασία της μεταμόρφωσης επανακρυσταλοποιείται, αλλάζοντας τη δομή και τη μορφή της φυσικής πέτρας. Ανάμεσα σε όλα τα φυσικά πετρώματα, το μάρμαρο είναι αδιαμφισβήτητα το πιο κομψό και πολυτελές υλικό, με ποικιλομορφία που το καθιστά κατάλληλο για δάπεδα, μπάνια, τζάκια, πάγκους κουζίνας, επένδυση τοίχου κλπ.

Διαβάστε περισσότερα για τη διαδικασία δημιουργίας των μαρμάρων

Σε τι διαφέρει το μάρμαρο από το γρανίτη;

Τo μάρμαρο και o γρανίτης, εμφανίζουν όντως αρκετές ομοιότητες, όπως επίσης κι αρκετές διαφορές. Ως αληθινά φυσικά πετρώματα, οι ομοιότητες και οι διαφορές τους πηγάζουν από τον τρόπο δημιουργίας τους και επηρεάζουν όπως είναι λογικό τον τρόπο και τη μορφή της εφαρμογής τους στα διάφορα έργα.

Δείγματα σε μικρή διάσταση από γρανίτη σε διάφορα χρώματα
Δείγματα του φυσικού πετρώματος γρανίτη σε διάφορα χρώματα

Μια διαφορά ως προς την αισθητική τους, είναι ότι τα μάρμαρα έχουν πιο έντονο χαρακτήρα και μεγαλύτερη ποικιλία έντονων σχεδίων που δύναται να αντικατοπτρίσουν το χαρακτήρα του ιδιοκτήτη με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Οι γρανίτες από την άλλη, βγάζουν ένα πιο ενιαίο, πιο “ήρεμο” θα λέγαμε αποτέλεσμα, καθιστώντας το υλικό ιδανικό για δημόσιους και πολυσύχναστους χώρους (βλ. κοινόχρηστους χώρους εμπορικών κέντρων). Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν χρησιμοποιούνται και μάρμαρα σε παρόμοια έργα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα μαρμάρου και γρανίτη;

Ας πάρουμε όμως ένα-ένα τα βασικά τους χαρακτηριστικά κι ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι αναλύοντας τα υπέρ και τα κατά του κάθε φυσικού πετρώματος.

Infographic τι να λάβεις υπόψη σου αν έχεις να διαλέξεις μεταξύ μαρμάρου και γρανίτη
Σχήμα με 8 χαρακτηριστικά που πρέπει να σκεφτείς πριν επιλέξεις ανάμεσα σε μάρμαρο και γρανίτη

Εμφάνιση μαρμάρου και γρανίτη

Δυνατό σημείο και των δύο υλικών είναι η απίστευτη ομορφιά, αλλά και η μοναδικότητά τους. Άλλωστε, όταν μιλάμε για απολύτως φυσικά και αληθινά πετρώματα, ποτέ δεν μπορούμε να βρούμε πλάκες με πανομοιότυπη εμφάνιση. Έτσι βλέπουμε πλάκες γρανίτη ή πλάκες μαρμάρου πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Η μοναδικότητα αυτή είναι περισσότερο εμφανή μεταξύ των μαρμάρινων πλακών καθώς δε θα βρείτε κανένα μοτίβο να επαναλαμβάνεται πουθενά με τον ίδιο τρόπο. Ο γρανίτης παραδοσιακά εντοπίζεται με πιτσιλωτά μοτίβα και γυαλιστερή συνήθως επεξεργασία. To μάρμαρο από την άλλη εμφανίζεται συνήθως με βένες στις επιφάνειές του, οι οποίες δημιουργούν μοτίβα που μπορούν να ταιριάξουν σε πολλαπλές χρήσεις.

Διαβάστε τα πάντα για τις βασικές επιφανειακές επεξεργασίες του μαρμάρου

Ποικιλία χρωμάτων μαρμάρου και γρανίτη

Ανάλογα με την περιοχή εξόρυξης των δύο υλικών, διαφοροποιείται η εμφάνιση και το χρώμα κάθε πλάκας εξασφαλίζοντας ότι θα βρείτε το ιδανικό υλικό για εσάς όποια και αν είναι η αισθητική του έργου σας. Οι πιο συνηθισμένες αποχρώσεις του γρανίτη κινούνται ανάμεσα στο μαύρο και το σκούρο γκρίζο, κάνοντας το ιδανική επιλογή για high end δημιουργίες, όπως μπάνια και τζάκια. Η κομψή εμφάνιση του μαρμάρου από την άλλη, προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από τo καθαρό λευκό ή μπεζ χρώμα έως και τα αρχοντικά πράσινα ή σκούρα μάρμαρα που προσθέτουν μία αίσθηση πολυτέλειας σε κάθε χώρο. To μάρμαρο θα το βρείτε διαθέσιμο σε πολλά περισσότερα χρώματα σε σχέση με τον γρανίτη.

Δείτε εδώ χρώματα από ελληνικές μαρμάρινες πλάκες

Πολυτελής κρεβατοκάμαρα με πλακίδια λευκού ελληνικού μαρμάρου σε δάπεδο και πράσινο μάρμαρο ως επένδυση τοίχου
Εφαρμογή του πράσινου ελληνικού μαρμάρου Veria Green σε book-match επένδυση τοίχου πολυτελούς κρεβατοκάμαρας

Αντοχή μαρμάρου και γρανίτη

Γρανίτης και μάρμαρο εμφανίζουν μεγάλη αντοχή και διάρκεια στο χρόνο, αρκεί να τους παρέχεται η κατάλληλη συντήρηση. Μάρμαρα με εξαιρετικές ιδιότητες αντοχής είναι διαθέσιμα επίσης στην αγορά, κερδίζοντας σταθερά έδαφος στα βαριάς κυκλοφορίας έργα, κι ας θεωρούνταν έως τώρα από αρκετούς ως κατάλληλα για χαμηλότερης κυκλοφορίας έργα. Για την επιλογή του κατάλληλου μαρμάρου ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να λαμβάνουμε υπόψη μας τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υλικού που ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του έργου. Η απορροφητικότητα, η αντοχή στην τριβή, στην θλίψη, στον παγετό είναι μερικά μόνο από τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή.

Ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες μαρμάρου και γρανίτη.

Τόσο το μάρμαρο, όσο και ο γρανίτης εμφανίζουν παρόμοια συμπεριφορά σε σχέση με τη θερμότητα. Παρόλη τη μεγάλη αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες, προτείνεται η αποφυγή υψηλής θερμότητας ή η απευθείας τοποθέτηση ζεστών μαγειρικών σκευών στις επιφάνειες τους. Παράλληλα, συνιστάται η χρήση ειδικών μονωτικών που θα τα προστατέψουν και θα επεκτείνουν το χρόνο ζωής τους.

Αντίσταση στους λεκέδες, στις γρατζουνιές και κατάλληλη συντήρηση μαρμάρου και γρανίτη

Εξαιτίας της πορώδους επιφάνειάς τους, γρανίτες και μάρμαρα είναι επιρρεπή στους υγρούς λεκέδες. Το μάρμαρο, κατά κανόνα πιο μαλακό από το γρανίτη, χρειάζεται προσοχή κατά την επαφή με αιχμηρές επιφάνειες που μπορούν να γρατσουνίσουν και να χαρακώσουν την επιφάνειά του. Για να αποφύγουμε λεκέδες και γρατζουνιές, είναι απαραίτητη η προσεκτική συντήρηση του φυσικού πετρώματος με κατάλληλα υλικά θωράκισης και μόνωσης που θα αυξήσουν τη φυσική αντοχή τους. Μη αναστρέψιμη διαδικασία για ατυχήματα δυστυχώς δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως κατάλληλη φροντίδα και συντήρηση ώστε το μάρμαρο ή ο γρανίτης μας να παραμείνουν μαζί μας για πολύ καιρό!

Μίνιμαλ πάγκος κουζίνας με λευκό και σκούρο γκρι μάρμαρο Alivery
Το ελληνικό σκούρο γκρι μάρμαρο Aliveri εφαρμοσμένο σε πάγκο κουζίνας

Πορώδες και στεγανοποίηση μαρμάρου και γρανίτη

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο πορώδες χαρακτήρας των υλικών αυτών τα καθιστά επιρρεπή σε βλάβες ή λεκέδες από όξινα τρόφιμα και υγρά, όπως ο χυμός από λεμόνι ή το κρασί. Τα καλά νέα είναι ότι με τη σωστή διαδικασία στεγανοποίησης και τα πιστοποιημένα προϊόντα, οι επιφάνειες αποκτούν την κατάλληλη θωράκιση ώστε να μην απειλούνται από ατυχήματα o πάγκος κουζίνας, το μπάνιο ή οι εξωτερικοί χώροι.

Μεταπωλητική αξία ακινήτου.

Τα φυσικά πετρώματα, όπως το μάρμαρο και ο γρανίτης εκτός από την αισθητική τους αξία προσδίδουν και υψηλή μεταπωλητική αξία, καθώς πολλοί αγοραστές τα προτιμούν. Η επένδυση σε αυτά τα φυσικά πετρώματα αυξάνει κατακόρυφα τη συνολική αξία ενός ακινήτου, ιδιαίτερα εάν έχουν υποστεί και την κατάλληλη συντήρηση και φροντίδα στη διάρκεια ζωής τους.

Μάρμαρο ή γρανίτης? Δε θα πρέπει να ξεχνάμε τις Τεχνικές κι Αισθητικές προδιαγραφές κάθε έργου, καθώς αυτές είναι που θα μας οδηγήσουν  στην επιλογή του καταλληλότερου φυσικού πετρώματος.

Ποιες είναι οι χρήσεις του μαρμάρου;

Οι μοναδικές ιδιότητες του μαρμάρου βρίσκουν εφαρμογές στην αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τη φαρμακολογία, αλλά ακόμη και στη γεωπονία και τη ζωγραφική. Το μάρμαρο είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε εφαρμογές εσωτερικού χώρου, αφού η αρχοντική και καθαρή του εμφάνιση χαρίζει φως και πολυτέλεια. Πλακάκια πατώματος, επένδυση τοίχου, πάγκοι κουζίνας, μπάνια, τζάκια, εσωτερικές κολώνες, σκάλες, έπιπλα κι αξεσουάρ είναι μόνο μερικές μόνο από τις χρήσεις του μαρμάρου.

Πλακίδια και πλάκες λευκού μαρμάρου με βένες Pirgon Delta σε μπάνιο
Το λευκό ελληνικό μάρμαρο Pirgon Delta εφαρμοσμένο σε μπάνιο

Ποιες είναι οι χρήσεις του γρανίτη;

Η ικανότητα του γρανίτη να αντιστέκεται σε γδαρσίματα και διάβρωση, να αντέχει μεγάλο βάρος και φυσικά η φυσική του ομορφιά το καθιστούν αγαπητή επιλογή στην κατασκευή και τη διακόσμηση. Είναι από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα υλικά εδώ και χιλιάδες χρόνια και το συναντούμε πολύ συχνά, ιδιαίτερα στο αστικό τοπίο: από έργα μεγάλης κλίμακας όπως γέφυρες, κτήρια, αναθηματικά μνημεία, μέχρι έργα εσωτερικού χώρου όπως πλακάκια, πάγκοι κουζίνας, επένδυση σε τοίχους κουζίνας και μπάνια.

Μάρμαρο ή γρανίτης? Ποιο είναι πιο κατάλληλο υλικό για πάγκους κουζίνας, δάπεδα και μπάνια;

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς εφαρμογές εσωτερικού χώρου που χρησιμοποιούν γρανίτη και μάρμαρο, είναι οι γρανιτένιοι και οι μαρμάρινοι πάγκοι κουζίνας, τα μαρμάρινα και γρανιτένια πατώματα και τα μπάνια. Και τα δύο φυσικά υλικά παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή και διάρκεια στο χρόνο, πάντα με την κατάλληλη συντήρηση και θωράκιση ώστε να αποφύγετε βλάβες και λεκέδες από θερμότητα, όξινα υγρά και αιχμηρές επιφάνειες. Η ομορφιά των δύο πετρών είναι αδιαμφισβήτητη και η επιλογή εξαρτάται από το αισθητικό αποτέλεσμα που θέλετε να επιτύχετε.

Ορθογώνια πλακάκια λευκού μαρμάρου Vermion White σε πάτωμα μίνιμαλ κουζίνας
Το λευκό ελληνικό μάρμαρο Vermion White εφαρμοσμένο σε δάπεδο κουζίνας

Μάρμαρο και γρανίτης ή quartz για την κουζίνα;

Πολύ συχνά μας ρωτάτε για το υλικό quartz και πιο συγκεκριμένα για τη χρήση του σε πάγκους κουζίνας. Είναι όμως οι quartz πάγκοι το ίδιο κατάλληλοι με τους μαρμάρινους ή τους γρανιτένιους πάγκους; Σε αντίθεση με το γρανίτη και το μάρμαρο, το quartz είναι τεχνητό υλικό με αποτέλεσμα να το συναντάμε σε πολλές διαφορετικές μορφές και να είναι σημαντικά λιγότερο πορώδες. Έτσι δε χρειάζεται επεξεργασία για να προστατευθεί η επιφάνειά του και οι απαιτήσεις σε φροντίδα είναι λιγότερες. Η ελάχιστη αντοχή των quartz πάγκων όμως σε υψηλές θερμοκρασίες καθιστά το υλικό ακατάλληλη επιλογή σε απαιτητικές εφαρμογές, όπως οι πάγκοι και οι νησίδες κουζίνας.

Είναι τελικά το μάρμαρο κατάλληλο υλικό για πάγκο κουζίνας; Ποιες οι διαφορές μεταξύ ενός μαρμάρινου, ενός γρανιτένιο κι ενός quartz πάγκου κουζίνας;

Μάθετε τα πάντα για την εφαρμογή των συγκεκριμένων υλικών σε πάγκους κουζίνας.

Μάρμαρο ή γρανίτης; Ποιο φυσικό πέτρωμα προτιμούμε τελικά και γιατί;

Το μάρμαρο και ο γρανίτης έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα και η αξία τους ως αμιγώς φυσικά υλικά είναι αδιαμφισβήτητη. Ωστόσο στη Stone Group International δεν μπορούμε να κρύψουμε τη διαχρονική αγάπη μας στο μάρμαρο, στην πολυτέλεια, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, την ευρεία γκάμα μοτίβων και την αξιοπιστία που προσδίδει σε κάθε εφαρμογή που υλοποιεί.

Εσωτερική αποθήκη με πλάκες μαρμάρου από τα κεντρικά της Stone-Group-International
Πλάκες λευκού, γκρι, έγχρωμου μαρμάρου στην εσωτερική αποθήκη της Stone-Group-International

Από την εξόρυξη έως την επεξεργασία και την αποστολή των υλικών, με μηχανήματα και τεχνογνωσία τελευταίας τεχνολογίας , με εξειδικευμένο προσωπικό και αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ποιότητας, αποτελούμε μία καινοτόμα καθετοποιημένη εταιρεία μαρμάρου που μπορεί να σας καθοδηγήσει σε όλα τα στάδια του έργου σας, αλλά και να σας εξασφαλίσει πως το υλικό που θα επιλέξετε είναι η καλύτερη επιλογή για το έργο σας

Γνωρίστε τη μεγάλη ποικιλία από πλάκες, Όγκους, Πλακίδια και Μωσαϊκά μαρμάρου

Related Posts
Discover our latest blogs and find useful and interesting information, like marble trends, tips, applications, and inspiring ideas.
Γιατί το μάρμαρο είναι κατάλληλο υλικό για πάγκο κουζίνας; Όλα τα πλεονεκτήματα & τα μειονεκτήματα της χρήσης μαρμάρου σε πάγκο κουζίνας
8 λόγοι για να επιλέξετε μαρμάρινο πάγκο για την κουζίνα σας Τα φυσικά πετρώματα αποτελούν αγαπημένη και διαχρονική επιλογή στον εσωτερικό σχεδιασμό. Ιδιαίτερα το μάρμαρο,… Read More