Όσα πρέπει να ξέρετε για τις διαφορετικές επεξεργασίες της επιφάνειας των μαρμάρων.

29
Apr

Οι βασικές επεξεργασίες της επιφάνειας των μαρμάρων & χρήσιμα tips για τη χρήση τους σε κατασκευαστικά & αρχιτεκτονικά έργα.

Gian Raska,
Production A Supervisor

Ίσως κάποιοι με θεωρήσουν προκατειλημμένο, αλλά το μάρμαρο είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά υλικά για να δουλέψει κανείς. Οι υφές, τα χρώματα, τα μοτίβα, οι διαλογές που μπορείς να συναντήσεις είναι πρακτικά άπειρες. Όπως άπειρες είναι και οι επιλογές που δίνει το κάθε υλικό ώστε να εκφραστείς πάνω του δημιουργικά, εκμεταλλευόμενος την ανεξάντλητη ποικιλομορφία του.

Και μπορεί, όταν μερικοί ακούμε τη λέξη «μάρμαρο», να έχουμε στο μυαλό μας ένα υλικό λευκό, φωτεινό και γυαλιστερό σαν καθρέφτη, αυτή όμως δεν είναι ολόκληρη η αλήθεια.


‘’Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το αγοραστικό ενδιαφέρον για προϊόντα με επεξεργασμένες επιφάνειες όχι μόνο για πρακτικούς, αλλά κυρίως για αισθητικούς λόγους’’


Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το αγοραστικό ενδιαφέρον για προϊόντα με διαφορετικά επεξεργασμένες επιφάνειες, όχι μόνο για πρακτικούς αλλά και για αισθητικούς λόγους, καθώς προσφέρουν πρόσθετες εναλλακτικές προτάσεις στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση, ενώ παράλληλα σε πολλές εφαρμογές εσωτερικών και εξωτερικών χώρων αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα και τη συνεκτικότητα του υλικού. 

Τι ακριβώς όμως σημαίνει επεξεργασία επιφάνειας μαρμάρου, ποιες διαφορετικές επεξεργασίες υπάρχουν και τι πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε την πλέον κατάλληλη για το έργο σας;

Το μάρμαρο Vermion White με 3 διαφορετικές επεξεργασίες στην επιφάνειά του, γυάλισμα, αμμοβολή, σαγρέ
Το μάρμαρο Vermion White με 3 διαφορετικές επεξεργασίες στην επιφάνειά του

Ως επεξεργασίες μαρμάρων εννοούμε όλες εκείνες τις διαφορετικές πρόσθετες διαδικασίες που διενεργούνται στην επιφάνεια του φυσικού πετρώματος , προκειμένου να αλλάξει η όψη του, αλλά και να επιτευχθούν ή να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του.

Διαφορετικού τύπου επεξεργασία μπορεί να προσδώσει στο φυσικό υλικό εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα και να αλλάξει τις ιδιότητες της τελικής του χρήσης. Μ’ αυτό τον τρόπο, το μάρμαρο μπορεί να καταστεί κατάλληλο για πολλές και διαφορετικές εφαρμογές.

Πολύ συχνά ακούμε τις έννοιες, polished μάρμαρο, honed μάρμαρο, tumbled μάρμαρο, brushed μάρμαρο κλπ. Σίγουρα, υπάρχουν πολλές μορφές επεξεργασίας που μπορούν να εφαρμοστούν στο φυσικό υλικό του μαρμάρου. Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις πιο διαδεδομένες. Παράλληλα, έχουμε προσθέσει τα πιο βασικά τεχνικά τους στοιχεία, αλλά και τις προτεινόμενες χρήσεις τους στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό.

Οι πιο διαδεδομένες επιφανειακές Επεξεργασίες μαρμάρου

1. Γυαλισμένη (Polished)


‘’Polished: Η πιο διαδεδομένη μορφή επεξεργασίας που δίνει στο μάρμαρο

την κλασική λεία, ανακλαστική όψη.

Το υλικό ανακλά το φως και συμπεριφέρεται σαν καθρέπτης’’


Το γυάλισμα του μαρμάρου είναι αναμφίβολα η πιο διαδεδομένη μορφή επεξεργασίας που του δίνει την κλασική λεία, ανακλαστική όψη που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας, αναδεικνύοντας όλη τη φυσική και χρωματική ομορφιά του.

Αν αναρωτιέστε με ποιο τρόπο το καταφέρνουμε αυτό, θα βρείτε την απάντηση στην επαναλαμβανόμενη τριβή πετρών διαφορετικής κοκκομετρίας στην επιφάνεια του μαρμάρου, από τα πιο χοντρά νούμερα μέχρι τα πιο ψιλά, προκειμένου να πετύχουμε μια ομαλή, γυαλιστερή όψη.

Ακολουθώντας μία συγκεκριμένη διαδικασία, το υλικό αποκτά την ιδιότητα να ανακλά το φως και να αποκτά βάθος, δίνοντας ταυτόχρονα την αίσθηση ενός καθρέπτη. Επιπλέον, το στρώμα επικάλυψης Sealer που ενδέχεται να εφαρμοστεί επιπλέον, καλύπτει το μάρμαρο, προσφέρει περαιτέρω αντοχή ενάντια σε υγρά εμποτισμού και εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια του αποτελέσματος.

Χρήσιμο tip #1 για εσωτερικό σχεδιασμό: Η γυαλισμένη επεξεργασία προτείνεται για εφαρμογή σε εσωτερικούς χώρους, όπως δάπεδα κατοικιών, επαγγελματικών και εμπορικών χώρων, ως επένδυση σε τζάκια και πάγκους κουζίνας, αλλά και σε εσωτερικές ή εξωτερικές επενδύσεις τοίχων.
Χρήσιμο tip #2 για χρήση μαρμάρου σε ολισθηρές επιφάνειες: Πριν αποφασίσετε την εφαρμογή του γυαλισμένου μαρμάρου στο έργο σας, προτείνουμε να λάβετε υπόψη σας την ολισθηρότητα που μπορεί να εμφανίσει όταν αυτό βραχεί, σε συνδυασμό με τον χώρο που θα εφαρμοστεί.

4 διαφορετικά μάρμαρα με γυαλισμένη επιφάνεια
Διαφορετικά είδη ελληνικού μαρμάρου με γυαλισμένη επεξεργασία στην επιφάνεια τους

2. Ματ ή Σατινέ (Honed)


’Honed: επεξεργασία που δίνει στο μάρμαρο λείο, αλλά ‘’ματ’’ φινίρισμα,

με μία ελαφρά γυαλάδα, χαμηλότερη από αυτή που συναντάμε στη γυαλισμένη επεξεργασία’’


Για να πετύχουμε τη συγκεκριμένη επεξεργασία χρησιμοποιούμε τα ίδια λειαντικά με τη γυαλισμένη επεξεργασία, αλλά σε μικρότερη ποσότητα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μέθοδο παρόμοια με την προηγούμενη, που όμως σταματά σε πρότερο στάδιο, διατηρώντας το αρχικό βάθος και το χρωματισμό του μαρμάρου. Η συγκεκριμένη επεξεργασία αφήνει στην επιφάνεια του μαρμάρου ένα λείο, ματ φινίρισμα. Οι ματ επιφάνειες καταλήγουν να είναι λείες, χωρίς γυαλιστερή ή ανακλαστική όψη. Μοιάζουν να έχουν ένα διακριτικό σατέν φινίρισμα και ελαφρά γυαλάδα.

Χρήσιμο tip: Η ματ επιφάνεια είναι σαφώς λιγότερο ολισθηρή σε σχέση με τη γυαλισμένη. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμάται από αρχιτέκτονες και υπεύθυνους έργων σε συγκεκριμένες εφαρμογές, αλλά και όπου συντρέχουν λόγοι ασφάλειας.

3 διαφορετικά μάρμαρα με ματ σατινέ επιφάνεια
Διαφορετικά είδη ελληνικού μαρμάρου με ματ σατινέ επεξεργασία στην επιφάνεια τους

3. Αντικέ (Antique) ή Brushed


‘’Antique  ή Brushed: επεξεργασία που δίνει στην επιφάνεια του μαρμάρου ανάγλυφο χαρακτήρα, δίνοντας την αίσθηση του πεπαλαιωμένου, αντικέ υλικού’’


Η διαδικασία αυτή μοιάζει με τη διαδικασία του γυαλίσματος, με τη διαφορά ότι εδώ χρησιμοποιούμε βούρτσες ως μέσα επεξεργασίας.

Η επιφάνεια της πλάκας τρίβεται στην λειαντική μηχανή, στην οποία έχουν τοποθετεί μεταλλικές ή συνθετικές βούρτσες. Κατά τη διαδικασία της τριβής απομακρύνεται το πιο μαλακό πέτρωμα, ενώ ταυτόχρονα «αναδύεται» στην επιφάνεια το συμπαγές πέτρωμα της πλάκας.

Το αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας χαρίζει στο μάρμαρο ανάγλυφο χαρακτήρα, δίνοντας την αίσθηση πεπαλαιωμένου, αντικέ υλικού.

Χρήσιμο tip: Αυτός ο τύπος φινιρίσματος έχει ως επί το πλείστον διακοσμητικές εφαρμογές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς – αξίζει να αναφέρω πως – με τον κατάλληλο φωτισμό αναδεικνύονται διαφορετικές ιδιότητες της επεξεργασμένης επιφάνειας!

3 διαφορετικά μάρμαρα με αντικέ επιφάνεια
Διαφορετικά είδη μαρμάρου με αντικέ επεξεργασία στην επιφάνεια τους

4. Αμμοβολή (Sandblasted)


‘’Sandblasted: επεξεργασία που δίνει στην επιφάνεια του μαρμάρου μία ελαφρώς τραχιά υφή’’


Το φινίρισμα με άμμο, ή αλλιώς αμμοβολή, είναι μια επεξεργασία γνωστή σε πολλές εφαρμογές. Στην περίπτωση του μαρμάρου επιτυγχάνεται με την εκτόξευση σωματιδίων πυριτίου ή άμμου προς την μαρμάρινη επιφάνεια με σκοπό τη διάβρωση. Εμείς χρησιμοποιούμε κυρίως τεχνητά μέσα, στις ίδιες γυαλιστικές μηχανές, με ηλεκτρολιζέ ρολά.  

Με αυτή τη διαδικασία το υλικό αποκτά αντιολισθητικό χαρακτήρα με ελαφρώς τραχιά αίσθηση, ευχάριστη στην αφή.

Χρήσιμο tip: Το φινίρισμα αυτό δίνει στο υλικό έναν αντιολισθητικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανικό για εσωτερικές εφαρμογές σε δάπεδα, σκάλες και επενδύσεις τοίχου, καθώς και για αντίστοιχες εξωτερικές εφαρμογές.

4 διαφορετικά μάρμαρα με αμμοβολημένη επιφάνεια
Διαφορετικά είδη μαρμάρου με αμμοβολημένη επεξεργασία στην επιφάνεια τους

5. Σαγρέ (Bush Hammered)


‘’Bush Hammered: επεξεργασία που δίνει στην επιφάνεια του μαρμάρου ένα αντιολισθητικό αποτέλεσμα’’


Εδώ η επιφάνεια του μαρμάρου επεξεργάζεται στις γυαλιστικές μηχανές με ένα ειδικό εργαλείο με πολλαπλές ακίδες, τοποθετημένες σε ίσες αποστάσεις, σε ροδάκια. Η συγκεκριμένη επεξεργασία δίνει στην επιφάνεια του μαρμάρου μία ομοιόμορφη αντιολισθητική όψη, καθώς και μία πιο ανοιχτή χρωματική απόχρωση σε σχέση με το αρχικό υλικό.

Χρήσιμο tip: Η εφαρμογή αυτή είναι ιδανική σε εφαρμογές υψηλής κυκλοφορίας εξαιτίας του αντιολισθητικού της χαρακτήρα. Συνιστάται κυρίως σε εξωτερικούς χώρους, όπως πισίνες, μπάνια, ενώ εάν συνδυαστεί και με τη χρήση βούρτσας αντικέ, μπορεί να αποδώσει ένα πιο μαλακό και ευχάριστο αποτέλεσμα.

2 διαφορετικά μάρμαρα με σαγρέ επιφάνεια
Διαφορετικά είδη μαρμάρου με σαγρέ επεξεργασία στην επιφάνεια τους

Στην εταιρεία μας διαθέτουμε τις απαραίτητες εγκαταστάσεις, τις υποδομές και τα μηχανήματα ώστε να σας προσφέρουμε όλες τις παραπάνω επιλογές, καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να τις εκτελέσει με ακρίβεια και αρτιότητα. Οι εφαρμογές όλων των παραπάνω μαρμάρινων επεξεργασιών μπορούν να υλοποιηθούν άψογα σε κάθε είδους έργο. Είτε αυτό αφορά μαρμάρινα πλακίδια πατώματος, είτε μικρότερα πλακίδια και μωσαϊκά για μπάνιο, είτε ακόμη και μαρμάρινες πλάκες για πάγκους κουζίνας.

Στη Stone Group International παρακολουθούμε συνεχώς τις τάσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, έχοντας παράλληλα βαθιά γνώση του υλικού, της συμπεριφοράς και των δυνατοτήτων του και με τη συνεχή επένδυση σε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας αναβαθμίζουμε διαρκώς τις υπηρεσίες μας.


‘’Όποιο και αν είναι το αισθητικό αποτελέσματα και οι προδιαγραφές του έργου

που θέλετε να υλοποιήσετε, η ομάδα μας και εγώ προσωπικά

είμαστε εδώ για να σας προτείνουμε την κατάλληλη επεξεργασία.’’


Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Related Posts
Discover our latest blogs and find useful and interesting information, like marble trends, tips, applications, and inspiring ideas.